29
sep
22

De Keuze van Cor

Pentatonix

Als fervent close harmony liefhebber, en dan nog het liefst a capella, luister ik al sinds mijn tiener jaren naar uiteraard The Beach Boys, The Hi-Lo’s, The Four Freshmen (nog steeds alive and kicking) en meer recent OG3NE. Fantastische stemmen met knappe arrangementen zijn altijd goed voor een portie kippenvel.

Het brein achter The Beach Boys was Brian Wilson, een geniale muzikant, componist en arrangeur die onder invloed van The Four Freshmen de bekende Beach Boy Sound creeerde. Luister naar deze YT opname van “Don’t Talk” (Pet Sounds) en ontdek hoe Brian beginnend met 1 stem een arrangement opbouwt tot in totaal 8 stemmen.

Hij was het notenschrift niet machtig en deed alles aan zijn collega’s en studiomusici (de befaamde Wrecking Crew) voor via dit soort demo’s. Het zat allemaal in zijn hoofd. Bach is er niks bij.

Brian Willson arrangeert Don’t Talk

Maar ik blijk iets gemist te hebben, namelijk de groep Pentatonix (PTX). De naam is afgeleid van de muziekterm pentatonisch of pentatoniek dat staat voor vijf tonen in een reeks. Het is afgeleid uit het Grieks waar ‘pente” 5 betekent.

Elke zondagochtend luisteren wij thuis naar dat geweldige radioprogramma van Cor Bakker ” De Keuze van Cor” op Radio Noord-Holland van 10.00 u tot 12.00 u. Heerlijke zondagochtend muziek waar Cor’s keuze garant staat voor interessante en kwalitatief geweldige muziek. In de uitzending van afgelopen Zondag maakte ik kennis met Pentatonix en hun uitvoering van “Over The Rainbow”.

Adembenemende close harmony en geweldig gearrangeerde stemmen deden mij de oren spitsen. Wie waren dit ?

Pfffff ………geweldig gedaan deze Great American Songbook standard van de Amerikaanse componist Harold Arlen. De groep werd opgericht in 2011 en timmert dus al 11 jaar aan de weg. Fantastische groep om live te horen en dat kan op 10 en 11 mei 2023 in AFAS Live Amsterdam. Kaarten via Topticketshop.nl

https://www.topticketshop.nl/

Check out:

https://www.ptxofficial.com/


1 Antwoord to “De Keuze van Cor”


  1. 1 Map
    september 30, 2022 om 12:46 pm

    Ik heb ook nooit van die lui gehoord. Er staat genoeg op YouTube. Inderdaad, steengoed!
    Four Fresmen ook fantastisch. Een aantal jaren geleden traden ze op in het Concertgebouw met het JOC.
    Gelukkig heb ik de cd nog


Plaats een reactie


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 319 andere abonnees

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic