10
sep
18

De Drummer van Turks Fruit

De drummer van Turks Fruit

Gisteren viel het nieuwste Jazz Bulletin in de bus van ons Nederlands Jazz Archief.

Jazz Bulletin September 2018

Jazz Bulletin – September 2018 – Nederlands Jazz Archief

Met 75 pagina’s boordevol verhalen, profielen van bekende jazz musici, recensies, foto’s, de column van Benjamin Herman. En de Jazzarchiefwinkel met de CD catalogus van het NJA, met natuurlijk Herman Schoonderwalt’s CD “The Winner”, onlangs met een Edison bekroond. Een ware snoepwinkel voor elke jazzliefhebber.

Kortom weer een leesfeestje waarmee de zaterdag omvloog.

Persoonlijk vind ik de “levensverhalen” in het magazine altijd een hoogtepunt. Met JazzHelden heeft het NJA al een fantastische reputatie opgebouwd op dit onderdeel.

In twee delen was het levensverhaal van drummer Louis Debij uitgebreid aan de beurt. Zelf maakte ik in 1978 kennis met het werk van Louis. Ik was zijdelings betrokken bij het studioproject Mistral van de befaamde Robbie Van Leeuwen en Rick van der Linden. Louis Debij was studiodrummer van dienst en ik werd getroffen door zijn “vette” sound op de basistrack. Het nummer heette “Neon City” en kwam even in de top 40 waarna het geruisloos verdween.

Louis Debij Bob's Jazz Blog

Louis Debij

Terug naar Louis. Een drummer die met zijn veelzijdigheid een prachtige carriere opbouwde met voornamelijk studiowerk. Dat is enigszins ondankbaar werk want anoniem, maar voor producers zijn dergelijke drummers goud waard. Ze lezen als de raven en spelen moeiteloos (bijna) elke muzieksoort die van ze gevraagd wordt. Voor producers geldt altijd “time is money” en Louis viel daarom in de pul. “Zeer Bruikbaar” heet zoiets in muzikanten jargon.

Maar hij was zeker ook een begaafd musicus die een serie jazzplaten op zijn naam bracht. Kortom een prachtverhaal van de helaas op 4 februari j.l. overleden drummer.

Verder wordt er in JazzBulletin uitgebreid aandacht besteed aan Jasper van ’t Hof, winnaar van de Boy Edgar prijs. Twaalf pagina’s maar liefst. En terecht want deze musicus heeft een boeiend leven waar veel over verteld kan worden. Met een korte levensbeschrijving en veel verhalen van collega’s wordt er een kleurrijk beeld geschetst van deze onnavolgbare pianist.

Er zijn een aantal pagina’s gewijd aan het overlijden van Joop de Roo, Lex Lammen, Fred Leeflang en Ben Bunders. Met korte in memoriam artikelen neemt het NJA waardig afscheid van deze jazzhelden zodat zij niet vergeten worden.

Wilt u ook dit prachtige bulletin elk kwartaal ontvangen, wordt dan lid van het NJA voor slechts E 15 per kwartaal.

Of maak eerst kennis door op deze link te klikken: https://www.jazzarchief.nl/kennismaken/


0 Reacties to “De Drummer van Turks Fruit”



  1. Geef een reactie

Plaats een reactie


Follow Bob's Jazz Blog. on WordPress.com

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Voeg je bij 319 andere abonnees

About Bob Van Eekhout

Bob van Eekhout drummer Jazz Trio JazzTraffic

Nederlands Jazz Archief

Logo Nederlands Jazz Archief

Van-Ons.nl WordPress Development

Van-Ons.nl WordPress Development & Training

JazzTraffic Trio. Uw Jazzband voor een gezellige sfeer en goede achtergrondmuziek

Jazz Trio JazzTraffic